Kuidas saame aidata?

Abikeskus Autorent Abi auto omanikule Rentide maksustamine Eestis

Rentide maksustamine Eestis

See artikkel annab teavet autode jagamisest saadava renditulu maksustamise kohta, täpsemalt GoMore'ist teenitud tulu.

Kas GoMore'i kaudu teenitud renditulu on maksustatav?

Jah, tulu, mida teenid füüsilise isikuna oma auto rentimisest GoMore kaudu, loetakse maksustatavaks tuluks. Vastavalt DAC7 direktiivile edastab GoMore autoomaniku tulu otse Maksu- ja Tolliametile. Lisateavet selle kohta leiad siit. Vajadusel saab autoomanik andmeid muuta otse Maksu- ja Tolliameti e-teeninduses. Juhised jagamismajanduse teenuste maksustamise kohta on saadaval Maksu- ja Tolliameti veebilehel siin, sealhulgas käesolevas artiklis allpool esitatud näidisarvutus auto rentimise kohta. Ka Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (MKM) pakub oma jagamismajanduse veebilehel juhiseid sõidukite jagamise ja maksustamise kohta.

Kas ma saan maksudest maha arvata rendiautoga seotud kulud?

Jah. Maksu- ja Tolliameti andmetel saad üldiselt maha arvata kulud, mis on otseselt tekkinud renditulu teenimisest oma auto välja rentimisel.

Näidisarvutus

Liis on rentinud oma auto välja jagamisplatvormi kaudu. Auto on ostetud uue hinnaga 26 000 eurot. Liis maksab aastas 1000 eurot kohustusliku kindlustuse eest ning 350 eurot hoolduse ja ülevaatuse eest.

Aasta jooksul rendib Liis oma autot välja 50 päevaks, teenides kokku 1500 eurot. Jagamisteenuse pakkuja võtab teenustasu 25%, mis teeb Liisi teenistusest 375 eurot.

Liis saab maha arvata teenustasud, mille teenusepakkuja on tema teenistusest maha arvanud. Need 375 eurot märgitakse otse rendiga seotud kuludena. Lisaks saab ta maha arvata rendiperioodiga seotud kindlustuse, hoolduse ja ülevaatuse kulude proportsionaalse osa, mis on 184,93 eurot (= 50/365 x 1350 €). Kuna auto soetati isiklikuks kasutamiseks, mitte tulu teenimise vahendiks, ei saa Liis auto maksumust maha arvata.

Oluline läbi mõelda

Maksu- ja Tolliamet hindab renditegevuse peamist kasutust, st seda, kas autot kasutatakse peamiselt rendiks (tulu teenimise eesmärgil) või isiklikuks kasutamiseks (juhuslik tulu jagamisteenustest). Kui autot kasutatakse peamiselt isiklikel eesmärkidel, siis sellega seotud soetuskulusid tavaliselt maha arvata ei saa. Kui aga autot renditakse välja platvormi kaudu peamiselt tulu teenimise eesmärgil, on autoomaniku õigused maksusoodustustele laiemad, näiteks ostuhinna hüvitamine ja võimalikud laenukulude mahaarvamine. Rohkem teavet ja üksikasjalikke juhiseid renditulu maksustamise kohta leiad Maksu- ja Tolliameti kodulehelt.

Kuidas on lood minu ettevõtte auto rentimisega GoMore'i kaudu?

Kui rendid autot GoMore'i kaudu põhitegevusena, saad meie teenuses luua ettevõtte profiili. Oma profiililt näed pidevalt kogunenud tulusid, mida saad mugavalt maksuametile deklareerida ja arvutada vastavad mahaarvatavad kulud. Edastame ka sinu ettevõtte tulud otse Maksu- ja Tolliametile.


Tähelepanu: See artikkel on mõeldud ainult juhiseks ega ole juriidiline nõuanne. Konkreetsete juhiste saamiseks oma olukorra kohta võta palun ühendust oma kohaliku maksuhalduriga.

Kas said küsimusele vastuse?