GoMore ja jagamismajandus. Kuidas need kaks teineteisega seotud on?

Kerttu Torm
Kerttu Torm · 27 veebruar 2024

Mida tähendab jagamismajandus?

Eesti komisjon deefineerib jagamismajandust ärimudelina mis pakub eraisikutele kauba käimise võimalust oma platvormil. Jagamismajanduses on kolm erinevat osapoolt: teenusepakkuja, teenuse kasutaja ja teenuse vahendaja. Lihtsalt öeldes võimaldab jagamismajandus kasutada olemasolevaid resursse paremini ja vähendada tarbetuid oste asjade puhul, mille kasutus on suhteliselt väike meie igapäevases elus.

Mis on GoMore missioon ja miks me räägime jagamismajandusest?

GoMore missioon on aidata inimestel jagada oma isiklikke autosid teistega, vabastada linnaruum autodelt tagasi inimestele ja edendada niiviisi rohepööret.

Eestis on keskmiselt igal teisel inimesel auto ja suur osa autodest on just nimelt Tallinnasse koondunud. Suur autode määr mõjutab meie igapäevast elu ummikute ja parkimiskohtade otsimise näol. Lisaks ummikutele toodavad autod saasteid ja müra.

European Federation for Transport and Environment uuringute põhjal jagatud sõidujagamisrakendused vähendavad teedel olevate sõidukite arvu ja läbitud sõidukilomeetreid. Veelgi olulisem on aga see, et need rakendused julgustavad inimesi muutma oma harjumusi transpordi suhtes suunates inimesi kasutama julgemalt alternatiivseid liikumisviise nagu näiteks ühistranspost ja jalgratas. Autode jagamine vähendab ka vajadust hankida oma isiklikku autot. Samad eelmainitud uuringud näitavad, et iga rendiplatvormi kaudu jagatud auto asendab 5-15 autot. Autojagamise platvorm nagu seda on GoMore pakub mitmesuguseid eeliseid. Enamik jagamisviise aitab vähendada autode arvu, mida inimesed isiklikult omavad ning seeläbi vähendada parkimise ja autode tootmisega seotud mõjusid. Lisaks aitab see vähendada sõidukikilomeetreid, vähendades sellega autokasutuse keskkonnamõjusid ja loomulikult aitab see inimestel katta osaliselt või isegi kogunisti enda autoga seotud kulud. Uuringud näitavad, et isegi 10% -line isiklike autode vähendamine võib kahekordistada ühistranspordi nõudlust, mis tähendab, et üleminek autode omamiselt autodele ühiskasutamisele võib tuua märkimisväärseid keskkonna- ja tervisekasusid.

Kõik eelmainitu on just see, mille nimel GoMore teeb tööd. Meie eesmärk on vähendada linnaruumides autode määra, et inimestel oleks rohkem ruumi hingata puhast õhku.

Tõenäoliselt on sinu naabruskonnas keegi, kes kasutab oma autot näiteks ainult korra nädalas ja just sellel ajal, mil sina oma autot ei kasuta. Siinkohal pakub GoMore oma abistava käe ja võimaldab rentida oma autot välja meie platvormil, mille kaudu su naaber võib sinu autot rentida. See tähendab seda, et naaber kes ei kasuta oma autot regulaarselt võib oma auto maha müüa, mis vähendab tema kulusid ja sina saad vähendada oma autoga seotud kulusid.

Jagamise rõõm

Kõige muu hea kõrval tekitab jagamine inimestes positiivseid emotsioone ning võidki paremini tutvuda näiteks naabriga, kes vajab ehk autot. Järgmisel korral on julgem liftis naabriga kõrvuti seista. Liitudes GoMore'iga, liitud samasuguse mõtteviisiga kogukonda, kus on juba umbes 2,5 miljonit autot jagavat liiget üle Euroopa.

Soe tervitus ja tere tulemast ühisele seiklusele! 😊